Huhtikuun 2024 kokouksen antia
9.5.2024

Tarkkaile ja hoida lähiluontoa
Heikki Toivonen kertoi kuukausikokouksessa kokemuksistaan piha-alueen kasvillisuuden monimuotoisuuden hoidosta. Alueella on myös entistä laidunta ja lehtomaista metsää. Isojen puiden, mm. haapojen, lisäksi sinne on istutettu kymmeniä vuosia sitten pari tammea ja vieraita havupuita. Yli 30 vuoden ajan on pyritty säilyttämään isot puut, lisäämään lahopuuta, suosimaan kevätkasveja sekä säilyttämään vanha laidun niittynä. Laidunniityllä oli alkuvuosina kesälampaita, 15 viimeistä vuotta sitä on hoidettu pienellä niittokoneella ja trimmerillä.
Vuonna 2022 piha-alueen kasvisto analysoitiin, kun Toivonen teki 1000 lajin haasteen, jossa pyritään vuoden aikana näkemään 1000 luonnonvaraista lajia. Siellä kasvoi 205 alkuperäistä tai tulokasputkilolajiia, joista puita oli 24. Lisäksi tavattiin 60 puutarhakasvia, joista suuri osa meillä kasvatettuja. Sammalia havaittiin vain 24, niiden tutkimustarkkuus jäi heikoksi. Sieniä ja jäkäliä löytyi 125.
Kun arvioi hoitotoimien mahdollista hyötyä lajiston monimuotoisuudelle, niin ”luontopihan” hoidossa kannattaisi:
- Suosia monipuolista puustoa, esimerkiksi haapoja ja raitoja, puut saisivat kasvaa isoiksi ja vanhoiksi.
- Säilyttää ja lisätä eri-ikäistä ja järeydeltään erilaista lahopuuta. Kannot, rungot ja pöllit ovat tärkeitä. Niiltä löytyi useita kymmeniä sienilajeja, kääpiä, nahakkaita, limasieniä ym.
- Suosia kevätkasveja, mm. vuokkoja. Ne säilyvät pihassa, jos ensimmäinen niitto tapahtuu vasta kevätkasvien lakastuttua. Kevätkasvit ovat tarpeellisia myös pölyttäjille.
- Antaa pihan kukkia koko kasvukauden ajan. Alku-, keski- ja syyskesällä pihassa kukkivat eri lajit. Alkukesällä voikukka, puna-ailakki, metsäkurjenpolvi; keskikesällä päivänkakkara, huopaohdake, kellot, apilat; syyskesällä mesiangervo, karhunputki, siankärsämö, purtojuuri.
- Niitä piha myöhään ja vain pari kertaa, jotta kasvit ehtivät siementää. Jätä osa niittämättä, esim. seittitakiainen, huopaohdake, karhunputki ja tummatulikukka ovat herkkiä niitolle. Vuohenputken, koiranheinän tai niittylauhan rajoittaminen vaatii taas useammin tapahtuvaa niittoa, samoin vieraslajit. Niitetty kasviaines kerätään pois ja kompostoidaan.
- Luontopihassa voi olla myös kesäkukkia ja perennoja. Suosi vanhoja koristekasveja ja maatiaislajikkeita: lehtosinilatva, akileija, juhannusruusu, kyläkurjenpolvi, varjolilja ym.
Eri lajien optimi hoidon ja sukkession suhteen on erilainen, mistä syystä luontopihan hoito on vaihtelevaa.
---------------------
1000 lajin haastetta on esitelty Topi Linjaman jutussa Suomen Luonnossa 1/2022. Toivosen kokemuksista on juttu Kangasalan Luonto Vuosijulkaisussa 2022, linkki: https://www.sll.fi/app/uploads/sites/121/2022/12/Kangasalan_Luonto_2022_web.pdf